Начало / Новини / Стани антарктически изследовател в М ...

Новини:

Стани антарктически изследовател в Музейко!

03.06.2024

На 08 юни в Музейко ще гостуват българските антарктици проф. Христо Пимпирев, Любов Костова и доц. Борислав Александров, които ще разкажат и покажат всичко най-интересно за ледения континент.


Защо Антарктида често е наричана Белият Марс? Кои са най-интересните животни, които можете да срещнете там и как да станете полярен изследовател? Това са част от въпросите, на които ще отговорят български антарктици, които гостуват в Детски научен център „Музейко“ по време на специална програма, посветена на изучаването на ледения континент!

Знаете ли, че България е една от малкото държави в света, която вече повече от 30 години е водеща в изследването и има свой антарктически кораб! За българския принос ще разкаже проф. дгн Христо Пимпирев – доайен на Българската антарктическа програма, директор на Националния център за полярни изследвания и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Участник в тазгодишната експедиция към Антарктида е и Любов Костова от Фондация „Красива Наука“, специалист с огромен опит в публичните комуникации, движещата сила зад международния успех на конкурса за популярна наука FameLab и съосновател на Софийския фестивал на науката. Тя ще разкаже какво е да живееш на Антарктида, защо работата на полярните изследователи е не само важна, но и много интересна, както и ще  представи проекта си „Картички от пощенски клон 1090“. Да, на Антарктида има истински пощенски клон!

Срещата с проф. Христо Пимпирев и г-жа Любов Костова ще бъде от 12:00 до 13:00 часа в Зала 1 на Музейко.


Условията на Антарктида обаче изискват и специални умения за оцеляване, както и нужната екипировка. Истинска екипировка от ледения континент, както и възможност за разказ от първо лице за това как се оцелява там, ще представи доц. д-р инж. Борислав Александров от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Освен преподавател по геодезия и морска геодезия, той е участник в шест антарктически експедиции, дипломиран инструктор по оцеляване и автор на книга за основи на оцеляването.

Срещата с доц. Борислав Александров е от 14:00 до 15:00 часа в Зала 1 на Музейко.


През целия ден екипът на Музейко е подготвил интересни научни демонстрации и експерименти, посветени на темата за Антарктида.


Заповядайте!

Цялата програма за деня можете да разгледате тук.

 

© 2024, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Профил на купувача | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Контакти
Developed by ICYGEN