Намери ни
8
Карта
Начало / Новини / НОВО външно пространство в Музейко: ...

Новини:

НОВО външно пространство в Музейко: Калната градинка

От 14 август в Музейко ви очаква съвсем нова зона на открито за деца над 2 години и техните родители! Пригответе се за нестихваща забава и вълнуващи открития сред природата!


Виждали ли сте детето си, нагазило в кална локва с усмивка до ушите? А помните ли партито с кални кюфтета и пясъчна торта, обсипана с цветя, от вашето детство? Вдъхновени от тези любими, а и безкрайно нужни за детското развитие игри, Музейковците създадоха Калната градинка!


Чрез естествени материали и елементи като пръст, вода, камъни и дърво се насърчава развитието на сензорните възприятия на децата, както и знанията им за природата. Липсата на достатъчно време за активно движение навън е сред най-често посочваните причини за нарушение в когнитивното развитие на децата и води до тяхната свръхактивност. Затова Калната градинка дава възможност на градските деца да се потопят в игра с естествени материали, да сортират камъчета по големина, да се спуснат по пързалката на дървото или просто да наблюдават птиците наоколо!


Калната градинка е разделена на няколко игрални зони:

Пързалката

Калната кухня

Пясъчниците - сухия и влажния

Чешмите

Сензорните настилки и дъски

Зоната с детски строителни и градински инструменти

Зоната за сортиране на инертни материали и вода

Зеленина


Ето и за какво са полезни подобни образователни пространства според педагозите по целия свят:


1. Емоционално и социално развитие: Зоните позволяват ролеви игри като строител, градинар, инженер, готвач, археолог, изследовател, родител. Влизайки в тези роли, децата развиват своите социални умения и повишават емоционалното си разбиране.

2. Езиково развитие: Децата се насърчават да говорят за дейността, която извършват, както и да споделят вълнението си, че са навън и са част от свободна игра. Така те започват да се чувстват по-уверени в общуването и споделянето на мислите си. Ролите, в които влизат, създават богата езикова среда, в която малчуганите използват специфичен речник, свързан със съответната роля от живота на възрастните.

3. Физическо развитие: Мъниците хващат прибори като лъжици, лопатки, повдигат купи. Развиват двигателни умения и сила, усъвършенстват фината си моторика. Смесването и разбъркването засилват координацията между очите и ръцете.

4. Математика: Децата свикват с измерването на различно количество вода или пясък, броят камъчета и ги сортират по вид.

5. Творчество: Градинките от този тип са вече разпространени в училища и детски градини. Те се утвърждават като пространства за разпалване на детското въображение. С малко креативност обикновената кал може да се превърне в гладко тесто за торта!

 

Играта с кал, вода и пясък сред дървета, храсти и камъчета е голяма веселба! Но освен това тя е нужна на децата, за да бъдат близо до земята и да общуват с природата чрез всичките си сетива.

 

Калната градинка ви очаква от 14 август, непосредствено до Учебния корпус на Музейко! Грабвайте ботушките, сандалите или джапанките и се пригответе за голяма кална веселба!

 

Достъпът до Калната градинка е включен в билета за индивидуално посещение в Музейко. Присъствието на родител или друг възрастен придружител за деца под 12 години е задължително.

 

Калната градинка се реализира благодарение на нашите приятели от ЙАФ България, Каолин, IKEAQuestersBosch и Savex.

Купи билет за Музейко
Музейко е създаден и финансиран от:
© 2020, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Свържете се с нас
Developed by ICYGEN