Начало / Програма / Maker's Day: За деца-изобретатели

Програма:

Maker's Day: За деца-изобретатели

03.12.2022

Музейко е отворен през три времеви интервала.

Информация за цени и работно време ще откриете ТУК.

 

Ден за деца-изобретатели с тема на месеца "Космос"

„Как работи това? А как би трябвало да работи? И как да го направя?“ са част от въпросите, които изобретателите си задават, но също и децата, когато искат да създадат нещо!
Maker’s day, денят за млади изобретатели, с шесто издание!

 

Специален гост в Музейко:

Endurosat

Какво е сателит? И от какви части се състои? Как обикаля около нашата планета? Как си общуваме с него? Има ли различни видове сателити? А има ли разлика между сателит и наносателит?
На тези и много други въпроси ще може да ни отговори инж. Виктория Димов.

Тя е системен инженер в ЕндуроСат и ще ни разкаже какви са предизвикателствата на професията й!

ЕндуроСат създава ново поколение софтуерно-дефинирани наносателити и предоставя космически услуги на повече от 130 клиенти по целия свят - компании, университети и изследователски екипи. ЕндуроСат е основана през 2015 г. от Райчо Райчев, а днес екипът на компанията наброява повече от 110 талантливи програмисти, инженери и учени, които разработват, тестват и оперират наносателитите.

Часове на провеждане: От 12:00 до 12:30 и от 15:00 до 15:30 ч.

 

Отворена арт зона: Макет на слънчевата система

Дълго време хората са смятали, че цялата вселена се върти около нашата планета. Днес знаем, че не е така, а най-малките ни изобретатели ще могат да направят модел на Слънцето с въртящи се около него Земя и Луна.

Подходящо за деца над 6 години.

Отворена през всички часови интервали.

 

Maker Space: Макет на сателит

На 4-ти октомври 1957 година е изстрелян първия изкуствен спътник на нашата планета – Спутник 1. Днес, шейсет и пет години по-късно, около нашата Земя обикалят хиляди сателити като те изпълняват различни функции. В Maker space днес ще можете да направите собствен модел на сателит, използвайки различни материали и инструменти.

Подходящо за деца над 7 години (или над 6 години в присъствието на родител).

Часове на провеждане: : от 10:00 до 12:00, от 13:00 до 15:00 и от 16:00 до 17:30

 

МАКЕТ НА ЛУНЕН СПУСКАЕМ АПАРАТ

На 21 юли 1969 година Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на лунната повърхност, написвайки нова глава в историята на изследването на космоса. Те „живеят“ близо едно денонощие на Луната преди да се върнат обратно на Земята. През това време техният дом е „Ийгъл“ – специалния лунен апарат, проектиран да предпази космонавтите от условията на спътника ни.
Как трябва да изглежда един лунен модул и какво трябва да има? Децата-изобретатели ще могат да направят свой дизайн на такъв апарат, използвайки различни материали и инструменти, който да е способен да заведе човечеството обратно на Луната. И да ги върне обратно.

Подходящо за деца над 8 години.

Часове на провеждане: От 10:00 до 12:00, от 13:00 до 15:00

 

Наука с поука: Как летят ракетите?

Какво ни е необходимо за да изследваме открития космос? А как летят ракетите? И можем ли да използваме технология от миналото за да стигнем по-далеч сред звездите?
Чрез експерименти и демонстрации децата ще могат да научат за това какво ни пречи да летим, как ракетите успяват да напуснат планетата Земя и достигнат други планети!

Часове на провеждане: от 11:30, от 14:30 и от 17:30


Планетариум

Начален час на прожекция: 11:30; 14:30; 16:30

Музейко си запазва правото на промени в програмата.

© 2024, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Профил на купувача | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Контакти
Developed by ICYGEN