Намери ни
8
Карта
Начало / Новини / Известни са тримата финалисти в конк ...

Новини:

Известни са тримата финалисти в конкурса "Ангажирани Aртисти в Aкция"

26.05.2021

След заключителна среща на членовете на журито в конкурс ААА – Ангажирани Артисти в Акция на 19.05.2021 г. бяха определени трите творчески проекта с послание, които ще бъдат реализирани през следващите месеци. Надпреварата беше оспорвана, получихме 25 кандидатури с художествени достойнства и социална чувствителност. Решението не беше лесно, но беше взето в съгласие. 

Артистичните концепции, които ще видят бял свят в обществени тоалетни в гр. София, са:

1. НАОПАКИ на арх. Мария Бадева и арх. Гергана Попова (в Детски научен център МУЗЕЙКО);

Гергана и Мария завършват магистратура по архитектура в  Bartlett, ULC, Лондон през 2017 и оттогава насам заедно и поотделно работят в областта на градското и жилищното планиране, опазване на паметници на културата и пр. Съвместно те реализират няколко инсталации, включително за "Европейска столица на културата Пловдив 2019", инициативата "Здравей красив град!" и др. Повече за артистичното им портфолио може да прочетете ТУК.

2. ИЗКУСТВО С УВРЕЖДАНИЯ на Полина Герасимова (на Женски пазар);

Полина има дългогодишен опит като графичен дизайнер, но любовта й към VJ-стването (създаване и смесване на видео на живо и в синхрон с музика) я вдъхновява да създаде Полиформа – студио за визуални и интерактивни експерименти в областта на дигиталните изкуства. Портфолиото й включва: създаване на визуални декори за опери и театрални постановки, визуализизации за концерти с класическа и джаз музика, интерактивни инсталации, съчетаващи класическото изкуство със съвременна дигитална визия, и мн. др. Примери от текущата й работа може да видите ТУК.

3. ПРИКАЗКА ЗА СПЕЦИАЛНИЯ ЖИВОТ, създаден от творчески екип на училище АРТИС с ръководители архитект Мария Десова и художник Стилян Йотов (в ШЕЛ-Подуяне).

В иновативно частно училище АРТИС "задълбоченото обучение в изобразително изкуство, чужди езици и дигитални науки и изкуства е средство за постигане на хармония, успешна реализация, себеизява и свобода". В създаването на проекта са взели участие ученици от V до XI клас, изучаващи дигитални науки, вкл. графичен дизайн, дигитално илюстриране, архитектура и рендеринг. Особено място в креативната част са заели деца със специални потребности – споделяйки със своите съученици своята визия върху темата, тъй като за авторите това е "най-чистата и универсална форма за посланието". Повече за екипа на АРТИС и примери от тяхната работа може да видите ТУК.

За информация и визуални образи от печелившите проекти следете Facebook страницата на Музейко.


Творческият конкурс се организира от Фондация Музейко като част от международната инициатива ААА - Accessible Art for All или "Ангажирани артисти в акция", която има за цел да повиши обществената чувствителност към важни проблеми: социална справедливост, солидарност, ангажираност в борбата с неравенствата. Темите се представят чрез артистични решения в обществени тоалетни в 5 европейски града: Рим (Италия), Лестър (Великобритания), Хамбург (Германия), Кришанстад (Швеция) и София (България). Създателите на международната инициатива и организаторите на конкурса в България избират локациите като символично място, обединяващо хората отвъд различията. Проектът се финансира от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз и програма "Култура" на Столична община. Осъществява се в партньорство с Пазари Възраждане ЕАД и ОКИ „Красно село“.

Музейко е създаден и финансиран от:
© 2022, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Свържете се с нас
Developed by ICYGEN