Начало / Програма / Ателие Катерене

Програма:

Ателие Катерене

09.10.2016

Начален час 11.30 – 12.30 и 12.30 – 13.30

Спортното катерене рязко увеличи своята популярност като рекреационна и състезателна дейност през последните години. То се практикува от милиони възрастни и деца по добре осигурени скали или изкуствени стени в зала. Изкачванията на ръба на собствените възможностите са типична характеристика на спортното катерене. Това важи както за катерачи с високо ниво, така и за по-слабо подготвените. Стремежът към усъвършенстване заедно с приключенския характер и силните емоции, са причина този спорт да бъде предпочитан като средство за подобряване на физическата и психическа годност, както и за поддържане на добро здравословно състояние. Катеренето е естествена дейност, каквито са ходенето, бягането, плуването, борбата и други.

Катераческият workshop включва кратко представяне на катеренето като  екстремен спорт, техниките на осигуряване, новости в екипировката. Децата ще могат да изпробват катерачната стена в "Музейко" с помощта на инструкторите, а на родителите ще бъде демонстрирано как да направят осигуровка и да екипират детето си.

Водещи:

д-р Михаил Михайлов - доцент в Национална спортна академия, където преподава теория и методика на спортната тренировка. Негов професионален интерес е научното осигуряване в елитния спорт. Той е сътрудничил на Дирекцията по контрол и управление на спортната подготовка към Министерството на физическото възпитание и спорта. Разработил е и програма за провеждане на занимания по спортно катерене за детски градини и училища. Член е на Медицинската комисия на Международната федерация по катерене и алпинизъм (UIAA). Занимава се със системни научни изследвания в областта на скалното катерене. Ръководил е няколко уъркшоп-а по dry tooling [разновидност на катеренето, характеризираща се с използване на инвентар за катерене по лед (ледокопи, котки и др.) на незаледени скални маршрути] в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Наскоро разработи нова, единствена по рода си, система за задълбочени изследвания на специфичната сила и мускулна издръжливост при катерачи. Михайлов е катерач с някои забележителни постижения. Той е изкачил едно от най-големите скални предизвикателства в света – 1000-метровата Безименна кула на Транго (Trango Nameless Tower) в Каракорум, Пакистан, през 1998 г. Участник е и в първото изкачване на връх Левски (5733 м) в долината Кхане, също в Каракорум, Пакистан, през 2012 г.

и

гл. ас. д-р Тихомир Димитров – преподавател по туризъм, спортно катерене и ски в Департамента по спорт на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, защитил докторат на тема “Спортното катерене като средство за подобряване на двигателните качества на студентите“. Има привилегията да асистира на Михаил Михайлов в част от неговите изследвания. Тихомир Димитров е активен алпинист и катерач. Носител е на бронзов медал от състезание за Световната купа по ледено катерене, което е най-добрият резултата на българин досега. Четири пъти е шампион на България по ледено катерене, водещ на няколко уоркшоп-а по dry tooling в програмата на Международния фестивал на планинарското кино БанскоФилмФест. Има изкачвания на редица върхове в цял свят, сред които най-значими са тези по северните стени на Пти Дрю, Пиц Бадиле (в Алпите), Чима Гранде ди Лаваредо, Мармолада (Доломитите) и др.

Подходящо за деца между 6 и 10 години и родители.
Място: покрив, катерачна стена.
Цена на билета* за ателието: 3 лв.

* Ателиетата и филмите са достъпни само с билет за Музейко и са с ограничен брой. Може да купите предварително своя билет на касата в Музейко или онлайн на преферециална цена от 3 лв. Цената на билетите за филмите и ателиетата в периода 7 - 9.10 ще бъде 4 лв. С цялата програма може да се запознаете тук. Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

© 2024, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Профил на купувача | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Контакти
Developed by ICYGEN