Начало / Новини / Програма на есенното издание на SCI ...

Новини:

Програма на есенното издание на SCIENCE NIGHT – ЗЕЛЕНО!

25.11.2022

 

Science Night ЗЕЛЕНО

Събитие за възрастни |18+|

 

19:00 – 20:30

ЗЕЛЕН пазар: ЕЛА И СИ “НАПАЗАРУВАЙ” ЗЕЛЕНИ ИДЕИ...

От организации, които разработват нови технологии за устойчиво развитие, компании, които внедряват енергийно устойчиви решения и предприемачи, които предлагат иновативни зелени решения.

Етаж 1

Зелени Балкани и “Фонд за дивата флора и фауна” – ЗАПОЗНАЙ СЕ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ СУПЕРГЕРОИ...

Зелени Балкани е най-старата природозащитна организация в България, ангажирана с опазването на редки видове и местообитания. Заслугите на организацията и нейните доброволци са многобройни, сред тях възстановяването на видове, които са били непознати на българска територия и ценни местообитания.

Фонд за дивата флора и фауна е гражданска организация с мисия да възстанови изчезнали и защитени видове. Организацията води програма за възстанояване популациите на белия и черен лешояд в България.

Запознайте се с тяхната работа и постижения, направете си селфи с лешояд и разгледайте специалните устройства, които предупреждават китоподобните за текущ улов.

Булекопак и Екобулпак – РАЗДЕЛНО = ЗЕЛЕНО

Булекопак АД е една от първите организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната, извършваща дейност от 2004 г.

ЕКОБУЛПАК България инвестира в изграждането на устойчиви системи за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки.

Разберете какви са предизвикателствата пред оползотворяването на отпадъци в България, какъв път изминават различните материали и изпробвайте познанията си по темата като разделите правилно различните материали и определите годните и негодни за разделно събиране.

 

FoodObox – TASTE NOT WASTE!

FoodObox е бързо растяща българска компания, създадена с мисията да намали разхищението на храна. FoodObox е кутия-изненада, която съдържа висококачествена храна на достъпна цена. Благодарение на FoodObox печели околната среда, но и хранителните бизнеси, които печелят допълнителен приход от продажбата на храна, която иначе биха изхвърлили.

Разберете от тях кои са най-вкусните кутии – изненади, как може да се опoлзотвори утайката от кафе, какво количество храна се изхвърля ежедневно. Спечелете истинска кутия – изненада като участвате в бърз куиз по темата.19:00 – 21:00

Етаж 2, Maker Space

Направи си сам: От нищо нещо

Включете се в отворена работилница за претворяване на ненужни вещи и материали в нещо полезно и красиво.19:30 – 20:10

# Let’s TALK ЗЕЛЕНО - Интерактивни лекции

Интерактивна научна лекция: „Храната и нашите гени“, доц. д-р Милена Георгиева, Институт по молекулярна биология към БАН

Етаж 0

Все повече говорим за диети и модерни режими на хранене. Често проектираме идеите и предпочитанията си и върху нашите деца. Но храната не е само източник на необходимите за тялото градивни единици и енергия, а и много силен модулатор на нашата генетика. Ето защо, когато се храним нездравословно, ние повлияваме нашата генетика, а оттам и цялостната ни физиология. И тази надгенетична (епигенетична) информация се предава и в нашите поколения.

20:30 – 21:10

Интерактивна научна лекция: „Черната Земя, синята Земя, зелената Земя“, гл.ас. д-р Петър Ефтимов, катедра „Клетъчна биология и Биология на развитието“, Биологически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”

Етаж 0

Всички знаем как изглежда нашата планета днес. Но как се е сдобила със зеления си оттенък и как се е променяла през годините? Може ли да се върнем обратно във времето и да се опитаме да си представим как се е променяла през еоните...?

 

21:30 – 22:10

Интерактивна научна лекция: „Климатичните промени в Черно море“, доц. д-р Елисавета Пенева, катедра “Метеорология и геофизика”, Физически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”


Черно море е най-бързо затоплящото се от европейските морета. Това затопляне променя вертикалната структура и водните маси, което неминуемо ще се отрази на биологичните видове и живота в морето.

 

20:00 – 21:00

ЗЕЛЕН Музейко куиз

Автор и водещ: Стефан Касев

Регистрирайте се за участие в ЗЕЛЕН Музейко куиз и се преборете за награда. Можете да се включите отборно или индивидуално.

За водещия: Стефан Касев е част от екипа на Детски научен център Музейко от неговото създаване. През 2018 ръководи създаването на Makers’ Space, пространство, което насърчава децата за изобретения и работа с истински инструменти и го оглавява и до днес. Запален изследовател, планинар и бегач, Стефан вдъхновява екипа и доброволците на Музейко за време сред природата и откриване на нови хоризонти.

 

20:15 – 20:30

Етаж 2

Научни демонстрации от екипа на Музейко: "Колко вода изяжда?

Ще се запознаем с понятия като директен и индиректен воден отпечатък и ще опитаме да отгатнем колко вода е била изразходвана за да стигне до нас обедното ни меню. Изпробвайте един експеримент, създаден за деца и проверете своите познания.21:15 – 21:30

Етаж 2

Научни демонстрации от екипа на Музейко: "Кой движи морските течения"

Движи ли се водата в моретата и океаните? Навсякъде еднакво топла ли е тя? Какво представляват и как се образуват теченията в моретата и океаните и имат ли те влияние върху климата, животните и хората? Изпробвайте един експеримент, създаден за деца и проверете своите познания.

 

РЕГИСТРИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО ТУК

----------------------------

Събитието се провежда в рамките на Проект „Живей в кръговрата! Разреши проблема!“ , Договор № BGENVIRONMENT-3.001-0006-C02, финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021, където Музейко ЕООД е партньор. Бенефициент на проекта е ЧОУ „Образователни технологии“ в партньорство и с „Норвежки музей за наука и технологии“, ЧПГ и ЧОУ „Образователни технологии“, СУ „Вела Благоева“ гр. Велико Търново, ОбУ „Св. Климент Охридски“, с. Дебрен. Общатата стойност на проекта възлиза на 382 883.35 лв., като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 344 595.02 лв., съфинансирането от стана на  бенефициента е в размер на 38 288.33 лв. Продължителността на проекта е 24 месеца.

Основната цел на проекта е да допринесе за повишаване на осведомеността и участието относно управлението на ресурси, рециклирането на отпадъци и кръговата икономика сред училищата и населението посредством разработване и провеждане на образователни програми и кампании.

Тази публикация е създадена в рамките на проект „Живей в кръговрата! Разреши проблема!“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени”, чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Музейко ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Програмния оператор и/или Офиса на Финансовия механизъм.”

© 2023, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Свържете се с нас
Developed by ICYGEN