Начало / Галерия / Подземните тайнства: Скали

Подземните тайнства: Скали

Защо има вулкани? Как стават земетресенията? Какво „свързва“ континентите? Кой живее под земята? Геологията изучава състава, строежа и развитието на планетата Земя. Геолозите търсят и намират доказателства за еволюцията и движението на земните плочи. Тяхната работа има голямо значение за проучването на подземни залежи, полезни изкопаеми и вода. Резултатите от нея са навсякъде около нас. Голяма част от предметите, които ползваме всеки ден, са свързани с геоложки открития. Нефтът задвижва автомобилите, стъклото за чашите се произвежда от кварцов пясък, жичките на електрическите крушки се нуждаят от волфрам. И – ах, да! – диамантите...

Биоспелеологията изучава животински видове, които обитават пещерите, подземните води и пространства. Според Националния природонаучен музей към Българската академия на науките в пещерите в България има около 800 вида животни, всяка година се откриват няколко нови за науката вида, а за фауната на около 5200 пещери все още не се знае нищо.

Под краката ни – буквално – има важни научни открития. И още загадки, които чакат да бъдат разкрити.

Заедно с децата и Музейко можете да „раздвижите“ земните плочи, да предизвикате изригване на вулкан, да видите някои от най-странните видове, открити в пещерите, и да научите как безпогрешно да разпознавате сталактити от сталагмити. Най-сетне!

© 2023, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Свържете се с нас
Developed by ICYGEN