Начало / Галерия / Подземните тайнства: Древни гиганти

Подземните тайнства: Древни гиганти

В България са направени някои от най-впечатляващите палеонтологични открития в Европа. Да, наистина!

Близо до Асеновград Димитър Ковачев и негови ученици откриват един от четирите (само четири са!) почти напълно запазени скелети на дейнотериум в света. Дейнотериумът е гигантски бозайник, предшественик на слоновете. Днес може да го видите в Музея по истoрична геология и палеонтология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

И това не е всичко! Най-голямото палеонтологично находище в Европа – с 27 неизвестни на науката животни (каквооо?) – е проучвано до с. Дорково от българско-френска експедиция, ръководена от проф. Николай Спасов, настоящ директор на Националния природонаучен музей – БАН, и френския палеонтолог проф. Ербер Тома.

В дома на Музейко вдъхновяваме децата за знания в науката палеонтология, като разказваме за работата на палеонтолозите, откривателите на останки от древни животни и растения от минали геологични епохи. Нека сглобим заедно картината на древността, като подредим пъзела на орнитомимозавър (каквооо?). Да, ор-ни-то-ми-мо-за-вър!

Разберете какво е усещането да преместиш яйцата си с крайници с неудобна форма и страховити нокти или открийте разликата в мащаба, като сравните крака си с този на дейнотериума.

© 2023, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Контакти
Developed by ICYGEN