Начало / Галерия / Кой създава бъдещето: Космос

Кой създава бъдещето: Космос

Космосът е магично място за стотици изследователи от цял свят. Той е магнит за устрема ни да достигаме далечни пространства, но и опитно поле за учени. В космическите кораби се правят експерименти, които биха били невъзможни (или много по-трудни) на Земята при наличие на гравитация. Понякога, след години неуспешни опити, учените стигат до пробив в области, смятани за недостижими.

Така един от най-големите успехи по пътя към заселването на други планети от Слънчевата система е разработването на оранжерия, която позволява отглеждането на растения в космическа среда – без слънчева светлина, гравитация и земна почва.

Космическата оранжерия е дело на екип от специалисти от Българската академия на науките, ръководен от проф. Таня Иванова от Института за космически изследвания. Тя е успешно инсталирана на борда на Международната космическа станция и нейни версии се използват в редица космически програми.

Помогнете на децата да сглобят модел на космическата оранжерия, научете заедно каква светлина обичат растенията и потренирайте като астронавти. Представете си себе си като астронавти и оставете послание за бъдещето, което ще запишем и ще оставим в капсула на времето.

© 2023, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Свържете се с нас
Developed by ICYGEN