Начало / Галерия / Калната градинка

Калната градинка

Виждали ли сте детето си, нагазило в кална локва с усмивка до ушите? А помните ли партито с кални кюфтета и пясъчна торта, обсипана с цветя, от вашето детство? Вдъхновени от тези любими, а и безкрайно нужни за детското развитие игри, Музейковците създадоха Калната градинка!

Чрез естествени материали и елементи като пръст, вода, камъни и дърво се насърчава развитието на сензорните възприятия на децата, както и знанията им за природата. Липсата на достатъчно време за активно движение навън е сред най-често посочваните причини за нарушение в когнитивното развитие на децата и води до тяхната свръхактивност. Затова Калната градинка дава възможност на градските деца да се потопят в игра с естествени материали, да сортират камъчета по големина, да се спуснат по пързалката на дървото или просто да наблюдават птиците наоколо!


Калната градинка е разделена на няколко игрални зони:

Сензорни настилки и дъски;
Пясъчник с пързалка, катерушка и кален басейн;
Сепаратор - Зона за сортиране на материали и вода;
Кална кухня на открито;
Работилница - Зона с детски строителни и градински инструменти;
Платформа с пясъчник;
Чешми и зеленина.

Ето и за какво са полезни подобни образователни пространства, според педагозите по целия свят:

1. Емоционално и социално развитие: Зоните позволяват ролеви игри като строител, градинар, инженер, готвач, археолог, изследовател, родител. Влизайки в тези роли, децата развиват своите социални умения и повишават емоционалното си разбиране.

2. Езиково развитие: Децата се насърчават да говорят за дейността, която извършват, както и да споделят вълнението си, че са навън и са част от свободна игра. Така те започват да се чувстват по-уверени в общуването и споделянето на мислите си. Ролите, в които влизат, създават богата езикова среда, в която малчуганите използват специфичен речник, свързан със съответната роля от живота на възрастните.

3. Физическо развитие: Мъниците хващат прибори като лъжици, лопатки, повдигат купи. Развиват двигателни умения и сила, усъвършенстват фината си моторика. Смесването и разбъркването засилват координацията между очите и ръцете.

4. Математика: Децата свикват с измерването на различно количество вода или пясък, броят камъчета и ги сортират по вид.

5. Творчество: Градинките от този тип са вече разпространени в училища и детски градини. Те се утвърждават като пространства за разпалване на детското въображение. С малко креативност обикновената кал може да се превърне в гладко тесто за торта!

Играта с кал, вода и пясък сред дървета, храсти и камъчета е голяма веселба! Но освен това тя е нужна на децата, за да бъдат близо до земята и да общуват с природата чрез всичките си сетива.

 

Калната градинка Ви очаква непосредствено до Учебния корпус на Музейко! Грабвайте ботушките, сандалите или джапанките и се пригответе за голяма кална веселба!

Калната градинка е отворена от сряда до неделя между 10:00 и 17:30 ч. Тя може да бъде посетена единствено с билет за Музейко, валиден в деня на посещение, независимо от времевия интервал, за който е закупен. Присъствието на родител или друг възрастен придружител за деца под 12 години е задължително.


Калната градинка може да бъде наета за частно празненство. Вижте как тук.


Калната градинка се реализира благодарение на нашите приятели от:
JAF Bulgaria, Каолин, IKEA, Questers и Bosch.

© 2024, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Профил на купувача | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Контакти
Developed by ICYGEN