Начало / За нас / Какъв ще стане, когато порасне?

В Музейко с Весела:

Какъв ще стане, когато порасне?

Един от най-озадачаващите за мен родителски въпроси (а те не са малко) беше как да помогна на сина си да разбере какво е онова, което обича и умее да прави. Имах невероятния късмет да открия детските музеи като своя страст и да я превърна в професия. Знаех от личен опит колко е важно да работиш нещо, което обичаш. Знаех и какво е да работиш нещо, което не харесваш. Мислех си, че да “скъся” този път за детето си е ключово. Но как? Дори и днес,  значими и многобройни изследвания за детското развитие не дават еднозначен отговор. Знаем, че значителна част от решенията “какъв ще стана, когато порасна” се повлияват от преживявания, които децата имат в сравнително ранна, до около 7-годишна възраст. Все още нямаме представа, обаче, какви са най-влиятелните фактори, дали това са учители, родители, начин на живот, среда или нещо друго.


Музейко, любопитен и амбициозен по природа, съдържа от всичко това. Тук децата могат да се срещнат с млади и утвърдени учени от различни сфери на науката, адаптирана и стимулираща среда, която ги насърчава да играят и да се включват в различни експерименти и научни демонстрации.


Като родители, можем да научим много за техните интереси и да наблюдаваме ангажираността им. Музейко няма категоричен отговор каква е най-ефективната кариерна ориентация, но знае, че ранните години имат огромно значение (и) за нея.


Как да използвате посещението в Музейко, за да си добавите разбиране за силните страни на детето и интересите, които има?


Срещи с учени и професионалисти в различни области

Един от малкото категорични изводи от годините изследвания на кариерната ориентация е значението на срещите с  възрастни, които обичат работата си. Екипът на Музейко целенасочено създава такива възможности като кани учени, професионалисти в различни области, артисти, инженери, изследователи и други експерти. Те минават през специална подготовка за срещи с децата и създават за тях атмосфера на любопитство и доверие. Космонавт, палеонтолог, биолози, полярни изследователи, инженери на транспортни дронове, лекари, пожарникари и много други са споделяли вдъхновяващи и забавни часове с децата в Музейко. Следете програмата на тематичните събития, както и дните със специална програма - „Ден на малките“ и Творчески предизвикателства - и се включете в някоя от тези срещи. Ангажираността и реакциите на детето при срещата с тези хора могат да ви дадат идеи и допълнителна насока.

 

Ежедневни демонстрации и експерименти от различни професионални области

Програмата в Музейко ежедневно включва кратки опити, в които децата могат да участват. Те представят по атрактивен начин теми от различни области на науката и изкуството или предлагат предизвикателство за конструктивното и инженерно мислене. Включете се в разнообразни по тема формати и наблюдавайте кои от тях задържат детското внимание най-дълго.


Преди няколко години моят син реши, че иска да се занимава с дентална медицина. Това беше съвсем неочаквано за мен и никак не изглежда да e произтекло от безкрайните работилници, пътувания, срещи и музеи, които целенасочено и упорито организирах и посещавахме. Всички те бяха, изглежда, затъмнени от общуването с дядо му, най-добрият зъболекар, когото познавам.

Имате ли тайни измерватели на интересите на вашите деца?


 

© 2024, All Rights Reserved
Условия за ползване|Общи условия | Профил на купувача | Вашите лични данни | Политика за бисквитки | Контакти
Developed by ICYGEN